Lichtmann Judit

Klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus vagyok, 2004-ben végeztem az ELTE pszichológia szakán, majd a szakirányú képzést a PTE Pszichológiai Intézetében folytattam, ahol 2008 novemberében szakvizsgáztam.

Az egyetem elvégzése után egy gyógypedagógiai iskolában kezdtem dolgozni pszichológusként. Itt főleg a tanárok munkáját segítettem, illetve a rászoruló diákokkal egyéni terápiát is végeztem. Ezután a Faludi utcai Gyermek- és ifjúsági Pszichoterápiás Rendelőbe kerültem, ahol megismerkedhettem a pszichoanalitikusan orientált gyermek és serdülőterápiával. Ez a rendelő akkoriban szakmai műhelyként működött, ahol kezdő pszichológusként elsajátíthattam a terápiás folyamat különböző lépéseit szorosan együttműködve tapasztaltabb kollégákkal.

A rendelő bezárása után a Budai Gyermekkórház Rehabilitációs Osztályán volt alkalmam más típusú tapasztalatokra is szert tenni, különféle szakemberekkel (gyógypedagógus, konduktor, gyógytornász, neurológus) együtt dolgozni. Itteni munkám része volt az egyéni és csoportos terápia, diagnosztikus munka, családi konzultáció, illetve a munkatársaknak mentálhigiéniás csoportot tartottam. Ezután a Zuglói Egészségügyi Szakszolgálat Gyermekpszichiátriai részlegére vettek fel, ahol jelenleg is dolgozom és főleg diagnosztikus es terápiás munkát végzek.
A Nemzetközi Cseperedő Alapítványban három éve folytatok gyermek-serdülő és felnőtt terápiát. Emellett autista gyermekek testvérei számára létrehozott mese- és művészetterápiás csoportot vezetek társterapeutaként.

Terápiás munkámban fontosnak tartom a védett és biztonságos közeget, ahol gyerek és felnőtt egyaránt megélheti különböző érzéseit, vágyait és konfliktusait. A közös munka során átélt helyzetek, játékok, párbeszédek segítenek önmagunk jobb megismerésében. A terápiás folyamatban új szempontokat kaphatunk, ami hozzásegít a problémák megoldásához és az életben való könnyebb tájékozódáshoz.