Sajó Eszter

Klinikai gyermek szakpszichológus vagyok, 2002-ben végeztem az ELTE Pszichológia szakán, majd 2007-ben fejeztem be a Pécsi Tudományegyetem klinikai szakképzését.

Egészen korán, az egyetem első évében kapcsolatba kerültem az autizmussal, 1998-ban kezdtem hospitálni az Autizmus Alapítványnál, emellett az egyetem speciális szemináriumain igyekeztem elsajátítani az autizmus spektrum zavarokkal kapcsolatos mélyebb ismereteket. 2000-től előbb az Autizmus Alapítvány Serdülőházában, majd Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Ambulanciáján voltam gyakornok, a diploma megszerzését követően teljes állású pszichológus. Itt elsősorban az autizmus spektrum zavarok komplex diagnosztikájával foglalkozom, emellett rendszeresen részt veszek az alapítvány és felsőoktatási intézmények képzéseiben. Emellett lehetőségem nyílt a területen belül intenzív, nemzetközi továbbképzésekre és széleskörű tapasztalatgyűjtésre.

2004-től az alapítványnál végzett munka mellett egy budapesti Nevelési Tanácsadóban is dolgoztam, így alkalmam volt nem csupán az autizmusban érintett gyerekekkel és családjaikkal való foglalkozásra, hanem egyéb eltérő fejlődésű, illetve segítséget igénylő családokkal is tapasztalatot szereztem.

A területen végzett sokéves munka tapasztalatai alapján felmerült bennem az igény, hogy a diagnosztikai és gondozói ellátás mellett olyasmit is nyújtsak az autizmussal élő személyeknek és környezetüknek, ami közvetlenül és hatékonyan segít a hétköznapjaikban és életminőségük javításában. Ezért 2007-ben kolléganőimmel létrehoztuk a Nemzetközi Cseperedő Alapítványt.